Ereplek voor Heuvel in lezing over dichter Sluiter

Een oude Sluiterbundel wekte poëzie in de jonge Hendrik Willem Heuvel, kwam afgelopen zomer al aan de orde via een evenement bij De Lebbenbrugge in Borculo. Heuvel schreef mede hierdoor precies een eeuw geleden een boek over hem, verschenen in het voorjaar van het jaar 1919. De oude gedichtenbundel werd in Heuvels nalatenschap herontdekt en kreeg in het najaar op feestelijke wijze een plek in museum De Lebbenbrugge.

Beeld uit de presentatie van Arend Heideman in Lochem, met links het Sluiterboek van Heuvel en in het midden een bladzijde in de oude Sluiterbundel met het handschrift van Heuvels overgrootvader, die nu is te bewonderen bij De Lebbenbruggein Borculo.

Schrijver is dichter

In zijn Lochemse lezing lichtte Heideman er twee interessante punten over Heuvel uit. Hij herinnerde aan een citaat van Heuvel uit 1924: “Een schrijver is een dichter, die een werkelijkheid schept, die is of zou moeten zijn!” Omstreeks deze tijd had Heuvel ook zijn eerste versie klaar van Oud-Achterhoeksch Boerenleven, waarin deze opvatting van de schrijver helder doorklinkt.

Woord achterhoek

Boeiend voor de Achterhoek is wat speurwerk van Heideman aan het licht bracht met betrekking tot het gebruik van het woord achterhoek bij de dichter en de schrijver. De bekendste dichtregels van Sluiter zijn: Waer iemant duisend vreugden soek,/ Mijn vreugt is in dees’ achter-hoek. Over wat Sluiter hiermee bedoelde (waarschijnlijk zijn eigen kerkelijke gemeente in en rond Eibergen) en de relatie tot de streeknaam Achterhoek publiceerde Heideman al in het boekje ‘Van achter-hoek tot Achterhoek’. Recent stuitte hij erop dat Heuvel schreef op een vergelijkbare manier over ‘onzen stillen achterhoek’ (ook met een kleine letter schreef) in Oud-Achterhoeksch Boerenleven. Heuvel bedoelde er in dit geval de door hem bejubelde buurtschap Oolde bij Laren mee. Ook bij hem ging het niet om een grotere streek, maar vooral om een gevoel.

Arend Heideman werkt momenteel aan een beknopte Heuvelbiografie, waarin hij nader in wil gaan op deze en andere aspecten.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.