“De poëtische Heuvel” in Vorden

Op woensdag 20 maart 2019 was ons lid Ben Wagenvoort voor een presentatie over het onderwerp “De poëtische Heuvel” in Vorden. Voornamelijk de dichters Sluiter uit Eibergen en Staring uit Vorden werden toegelicht in de context van Heuvel.

Fragment uit het verslag van “Oud-Vorden” :

In Heuvels publicaties komt het woord ‘poëzie’ heel veel voor”, vertelde spreker Wagenvoort. Zelf schreef Heuvel geen gedichten, maar hij gebruikte dichterlijke taal. Hij groeide van jongs af aan op met gedichten, dit kwam onder andere door zijn moeder Grada Koelman en zijn oudtante Hendrika Koelman. Zij hadden in schoolschriftjes veel gedichten opgeschreven, deze uit het hoofd geleerd en ze zegden de gedichten op als ze met de familie bij elkaar zaten.

In januari XV van Oud-Achterhoeksch Boerenleven schrijft Heuvel daarover:
“Nu op zondagavond in de schemering zitten we met elkander om het haardvuur. Vader, Moeder en wij jongens, de kleinste op Moeders schoot. Zo fantastisch is ons groepje door de spelende vlammen verlicht en achter ons in de donkere keuken dansen de schaduwen. De luiken zijn nog niet gesloten. Een enkel sterretje flikkert al. Dan vraag ik: “Och toe, Moeder, zeg nog eens een gedicht op”. […] Heerlijk schemeruurtje! Er is zacht vleugelgeruisch in de lucht; ’t is de wiekslag der poëzie.”

Via een oude bundel van dichter Willem Sluiter werd de interesse van de jonge Heuvel voor poëzie verder gewekt. De bundel was van zijn overgrootvader Hendrik Koelman, die woonde op Blauwhand in Oolde bij Laren. Hij schreef in de bundel uit 1716 ook zijn naam (zie foto). Voor tien stuivers was deze in 1835 ingebonden, vermeldde overgrootvader hierbij.

Even stond Wagenvoort ook stil bij de rol die de afscheiding van de Nederduits Gereformeerde Kerk naar de Nederlands Hervormde Kerk heeft gespeeld in Heuvels familie.

Tenslotte werd ook Heuvels vriendschap met Vordenaren Krebbers en Koerselman uitgelicht door Wagenvoort. Koerselman, de jong gestorven onderwijzer van het Joostink, en Krebbers, van 1881 – 1922 onderwijzer in Vorden, die ook dichter en schrijver was. Krebbers schreef onder andere de eerste VVV-gids van Vorden, aldus Wagenvoort. Leuk detail: Krebbers woonde in een kamer van Het Wapen van Vorden, nu De Herberg, waar de lezing werd gehouden. En zo was ook die cirkel weer rond.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.