Meesterwerk van H.W. Heuvel verschijnt onder titel Oolde, mijn Oolde

Onder de titel Oolde, mijn Oolde verschijnt deze week bij uitgeverij Aspekt in Soesterberg een herziene en uitvoerig toegelichte twaalfde druk van Oud-Achterhoeksch boerenleven, de klassieker van Hendrik Willem Heuvel(1864-1926). Een passende presentatie was gepland voor half april, maar werd door de problemen rond het coronavirus zeer onzeker. Daarom is besloten het boek onmiddellijk voor de verkoop beschikbaar te stellen.


Omslag van Oolde, mijn Oolde

De titel van deze geannoteerde uitgave is ontleend aan een uitroep van Heuvel en heeft betrekking op de geliefde buurtschap Oolde bij Laren (Gelderland) waarin hij opgroeide. Deze nieuwe uitgave biedt de lezer een beknopte biografie van Heuvel, een literair-psychologische analyse van de schrijver, genealogische, topografische en kerkhistorische bijzonderheden, deels verwerkt in de kleine 2500 voetnoten die deze uitgave rijk is.

Plattelandsleven door ogen twaalfjarige

In 1927 verscheen postuum Oud-Achterhoeksch boerenleven het geheele jaar rond van ‘meester’ (onderwijzer, streekhistoricus en volkskundige) Hendrik Willem Heuvel, verzorgd door zijn jongere vriend en bewonderaar Hendrik Odink. Het bleek een meesterwerk te zijn, dat maar liefst elf drukken beleefde. In het boek beschrijft Heuvel het Achterhoekse en Zuid-Overijsselse plattelandsleven van zijn jeugd, bezien door de ogen van een twaalfjarige jongen, van januari tot december, in wat je een autobiografische semi-roman zou kunnen noemen.


Portret van schrijver Hendrik Willem Heuvel

Het boek was en is zo geliefd, niet alleen omdat het dat vroegere idyllische boerenleven zo romantisch beschrijft, maar ook vanwege alle familiale, streekhistorische en kerkhistorische beschouwingen, de prachtige natuurbeschrijvingen, de vele poëtische aanhalingen, en de blikken die de schrijver ons gunt in zijn eigen zielenroerselen. Heuvels boek beschrijft een wereld (van vóór de kunstmest en de gemotoriseerde landbouwwerktuigen) die zó niet meer bestaat. Plattelanders bestaan nog wél – en net als toen verschillen Achterhoekers, Friezen, Zeeuwen en Limburgers niet zo erg veel van elkaar. Ook zij zullen veel in dit boek herkennen.

Tekeningen van Persijn en foto’s van Hoetink

Eerdere uitgaves werden fraai verlucht met pentekeningen van de kunstenaar Jan Hendrik Persijn (1901-1984). Al deze illustraties zijn in het nieuwe boek opnieuw te bewonderen. Toegevoegd in het toelichtende gedeelte zijn foto’s van de Warnsveldse fotograaf B.J. Hoetink (1876-1960), die een tijdlang met Heuvel samenwerkte. De heruitgave van dit populaire boek is verzorgd door  Leo van Dijk, Arend Heideman, René Nijhof, Willem Ouweneel (hoofdredactie), Tonny Roeterdink, Gerda Stokreef-Braakman en Ben Wagenvoort.


Boerderij Blauwhand in Oolde waar Heuvel is geboren en het
eerste deel van zijn leven woonde (B.J. Hoetink)

Het bijna 600 pagina’s tellende boek kost 32,95 euro en is verkrijgbaar in de boekhandel en ook rechtstreeks via de uitgever: Uitgeverij Aspekt, www.uitgeverijaspekt.nl, info@uitgeverijaspekt.nl, tel. 0346 353895.

Advertentie

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.