Komeet Neowise

Medio juli 2020 is geruime tijd de komeet Neowise te zien (ontdekt door een Amerikaanse infrarood kunstmaan op 27 maart jl.). Deze komeet is bij heldere hemel elke nacht te zien in noordelijke richting, zelfs met het blote oog.

In het voorjaar is het boek Oolde, mijn Oolde uitgegeven, een geannoteerde heruitgave van Oud-Achterhoeksch Boerenleven. Schrijver Hendrik Willem Heuvel was in veel gebieden geïnteresseerd, waaronder de astronomie. Over het onderwerp komeet schreef hij meermalen in dit boek. Zie onderstaande passages, waarvoor de redactie noten heeft toegevoegd. De komeet Neowise heeft hij echter nooit kunnen zien getuige de lange omlooptijd van ca. 6800 jaar.

Blz. 97

In het droge jaar 1858, toen de groote komeet van Donati in nazomer en herfst aan den hemel zat, stierf hij in den ouderdom van tachtig jaar.

noot 177 De beroemde komeet van Donati, met het blote oog zichtbaar van augustus tot oktober (zuidelijk halfrond: november) 1858 (zie ook Juli VIII).

Blz. 303/304

Hoofdstuk Juli VIII. DE KOMEET

Meester heeft ons in school verteld, dat er een komeet of staartster te zien is na middernacht aan den noorderhemel.

Noot 150 De komeet van Crommelin (zie n. 158).

Hij ziet ons naar de komeet kijken en zegt: „Ja, dat hemelteeken heb ik voor een paar nachten ook al gezien. Zoo’n ding beduidt niet veel goeds. Een oude vrouw in de buurt van Ommen zei eergisteren: ,Dat voorspelt oorlog of hongersnood’. En een ander grootmoedertje dacht, dat de wereld zou vergaan.

noot 152 Jacob Cats had gerijmd: “’t Is genoeg voor ons te weten, dat de staarten der kometen voor gewis ons beelden af tekens van des Heeren straf ’, maar reeds ds. Isaäc Clements (1665) en vooral de beroemde ds. Balthasar Bekker (1683), fel bestrijder van alle bijgeloof, spraken dit tegen; zie Florijn, Geloven p. 287-289.

Moeder vertelt met geestdrift van de groote komeet die zij had gezien in haar jeugd in het droge jaar 1858; die zat er den heelen nazomer tot ver in den herfst en zijn prachtige staart bedekte wel het vierde deel van den hemelomtrek.

noot 153 De beroemde komeet van Donati, met het blote oog zichtbaar van augustus tot oktober (zuidelijk halfrond: november) 1858 (zie Jan. XVIII).

In ’t jaar 1862 was er weer zoo’n prachtige staartster en daarop is de oorlog in Denemarken van 1864 gevolgd.

noot 156 De Grote Komeet van 1861, met het blote oog zichtbaar van juni tot augustus, en met telescopen nog zichtbaar tot mei 1862; of doelt Heuvel op de veel minder indrukwekkende komeet Swift/Tuttle van 1862?

Zoo leeft de komeet van Coggia voort in mijn herinnering sinds dien 17 Juli van ’t jaar 1874.

noot 158 De komeet van Crommelin, ook bekend als de komeet van Pons-Coggia-Winnecke-Forbes, waargenomen en beschreven rond 1873 o.a. door Jérôme E. Coggia. Hij verschijnt elke 55 jaar: 1818 – 1873 – 1928 – 1983 – 2038.

Blz. 446

Dat alles begint in vervulling te gaan: de sterren vielen van den hemel als de bladeren in den afgaanden herfst: de noorderlichten hebben geflikkerd; een komeet met dreigenden staart is verschenen in donkeren nacht; in 1842 en 1853 hebben we een zonsverduistering beleefd; op klaarlichten dag werd het zoo donker, dat de vogels naar ’t nest vlogen, de hoenders op stok gingen en de sterren aan den hemel zichtbaar werden.

noot 112 Tussen 1830 en 1860 waren minstens elf kometen te zien; vgl. Juli hst. VIII.

Meer informatie over komeet Neowise is o.a. te zien op pagina’s https://allesoversterrenkunde.nl/!/actueel/nieuws/_detail/gli/komeet-neowise, http://hemel.waarnemen.com/kometen/2020-07__C-2020_F3_NEOWISE.html en https://www.nasa.gov/mission_pages/neowise/main/index.html.

e

Via https://spacein3d.com/asteroid/neowise is bovenstaand 3D beeld gemaakt op 15 juli 2020. Grappig is dat alle planeten op twee na in dit beeld zijn gevangen. Alleen Uranus en Neptunus zijn nu niet in dit deel van ons zonnestelsel zichtbaar.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.