Afscheid Ben Wagenvoort bij Studiekring Meester Heuvel

Ben Wagenvoort werd in 2015 lid van de Studiekring Meester Heuvel te Borculo. Hij was ook voorzitter van de Larense Heuvel Werkgroep sinds 2014 en kende de verhalen van en over Heuvel dus al goed. Bij de Studiekring heeft hij meermalen presentaties voorbereid en gehouden, die telkens goed werden bezocht en waar het publiek ademloos toehoorde naar zijn mooi vertelde verhalen en verrassende onthullingen. In 2017 schreef hij in het boek In het voetspoor van Heuvel een artikel over de sleutelfiguren in Oud-Achterhoeksch Boerenleven met de titel ‘In Edens hof’. Een belangrijke onthulling daarin was dat knecht Jan niet van de Kooier kwam, maar een fictief persoon die samengesteld was uit meerdere opeenvolgende knechten bij Blauwhand. In 2014 al schreef hij een artikel voor het Jaarboek Achterhoek en Liemers 38 met de titel ‘Als de zwaluw ons verlaat’. Hierin onthulde hij dat het vriendinnetje Dientje van Heuvel niet zijn echte vriendinnetje was. Dat was haar oudere zus Mientje. En de familie op Baltinks Klein Oonk verhuisde helemaal niet naar Amerika zoals Heuvel schreef.

In de afgelopen twee jaar heeft de Studiekring Meester Heuvel samen met Larense Heuvel Werkgroep gewerkt aan een omvangrijk project. Daar is het boek Oolde, mijn Oolde uit voortgekomen, dat in het voorjaar van 2020 is uitgebracht. Het boek is een 12e druk van Oud-Achterhoeksch Boerenleven, maar dan nader onderzocht, waar nodig gecorrigeerd en voorzien van ruim 2400 voetnoten en talloze bijlages die de inhoud van het boek nader toelichten. Mede door deze intense samenwerkingsperiode en de talloze presentaties die hij al die jaren heeft voorbereid en gehouden voor deze twee werkgroepen heeft Ben het besluit genomen het wat rustiger aan te doen. Buiten de werkgroepen zal hij nog nadere onderwerpen m.b.t. Heuvel gaan onderzoeken, maar dan op eigen tempo en met een persoonlijke invalshoek.

De leden van de Studiekring Meester Heuvel zullen hun huidige werkzaamheden voortzetten, al zullen ze Ben zeker gaan missen vanwege de jarenlange plezierige samenwerking en zijn specifieke kennis over Heuvel. Na het project Oolde, mijn Oolde zijn weer nieuwe plannen in kaart gebracht om aan te gaan werken.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.