Actueel – September 2018

Zaterdag 9 september j.l. hebben wij als studiekring een bijdrage aan de Open monumentendag in het boerderijmuseum de Lebbenbrugge bij Borculo geleverd. Op deze dag werd het werk van twee grote Achterhoekers bij elkaar gebracht. Dichter en dominee Willem Sluiter en de schrijver Hendrik Willem Heuvel werden hier deze zaterdag bezongen in een klein maar fijn cultureel festijn. Onder het oog van een grote schare bezoekers op de delle van het boerderijmuseum.

Het koor Musica Vocale uit Eefde, onder leiding van Els Dijkerman, zong er met Sluiter en Heuvel verbonden liederen (waaronder het leewerikslied van Sluiter en ‘Als de zwaluw ons verlaat’, waarmee Heuvel afscheid nam van zijn jeugdliefde)

en Ben Wagenvoort gaf op boeiende wijze een presentatie over hen.

De feestelijkheden rond Willem Sluiter en 350 jaar Achterhoek brachten de studiegroep Hendrik Willem Heuvel op het idee dit cultureel evenement te organiseren. Een bijzonder moment deze middag was ook de overhandiging door Lies Onstenk van de Sluiterbundel uit de nalatenschap van Heuvel aan voorzitter Wim Slotboom van de Meester H.W. Heuvelstichting. De bundel krijgt een plek in het museum.

Deze dag inspireerde de dichter Aad Eerland uit Zoetermeer tot het schrijven van het gedicht ‘Willem Sluiter en zijn leeuwerikslied’. Hij droeg het zelf voor. Van het evenement zijn ook filmopnames gemaakt. Zie https://www.youtube.com/watch?v=ot7YdVWqggU.